Doriti mai multe informatii?
Sunati la 0751 234 822

Fântânile arteziene – între element de design și spectacol

Fântânile arteziene nu sunt tocmai un concept nou în domeniul amenajării spațiilor exterioare din România, însă în ultimii ani acestea s-au transformat din simple elemente de decor, deseori aproape invizibile în peisajul grădinilor, în adevărate spectacole pentru privitori.

Tendințele actuale reinventează conceptul de fântână arteziană atât prin designul acestora, care devine mai îndrăzneț, mai excentric și chiar mai opulent, cât și prin elementele tehnice ce personalizează fântânile, iar aici discutăm despre o varietate de jeturi de apă – cristaline, spumante, rotitoare, sferice și spray, despre sisteme de iluminat inteligente și ritmuri muzicale, dar și despre software de control de ultimă generație care permit personalizarea fântânilor și crearea unor jocuri de apă, lumină și sunet absolut spectaculoase, comandate direct prin intermediul telefonului mobil.

 

Dacă  jeturile cristaline sunt cele care creează arcade delicate, transparente, cele spumante impresionează prin presiunea cu care țâșnesc la suprafață creând iluzia spumei. Jeturile de apă rotitoare fac exact ceea ce promit datorită duzelor dinamice sau dansante, și deseori pot fi regăsite în cazul fântânilor arteziene dansatoare.

Avem apoi duzele de tip spray, ce sunt construite pentru volume mari de apă în detrimentul jeturilor înalte, și duzele pentru jeturi sferice care creează coroane de apă, jeturile fiind însă transparente asemenea celor cristaline. În acest caz, fiecare jet generează un disc de apă, iar rezultatul este o combinație de sute de discuri ce oferă privitorului tabloul hipnotizant al unei sfere de apă.

Dar haideți să insistăm pe trei tipuri de fântâni arteziene, cele mai populare printre proprietarii de reședințe private dotate cu grădini și terase, dar și printre cei care dețin spații destinate accesului publicul, precum mall-uri sau centre comerciale, unde fântânile adaugă un plus de originalitate cadrului și creează o oază de relaxare într-un mediu de altfel agitat.

Fântâna încastrată în pavaj

Probabil că ați întâlnit deja acest tip de fântână, comun mai ales pentru piețe publice și centre comerciale. Fântâna încastrată în pavaj este preferată celor responsabili de amenajarea unor astfel de spații deoarece combină aspectul estetic cu cel practic și este disponibilă la tarife nu tocmai împovărătoare. Această fântână arteziană nu este deloc pretențioasă, mulțumindu-se cu un minimum de spațiu. Deseori este prevăzută cu un software ce permite controlarea pornirii și opririi, precum și înălțimea jeturilor de apă și secvențelor de operare.

proiect-arteziana-waterboy-plus-01

 

Baza acestui tip de fântână arteziană este un kit fabricat din oțel inoxidabil, din motive evidente, precum rezistența la șoc și lovituri, și construit special pentru a fi încastrat în pavaj. Rețeaua de tuburi prin care apa țâșnește la suprafață, precum și circuitele electrice aferente funcționării fântânii sunt ascunse în pavaj.

Poza fantana arteziana in paviment Waterboy PLUS

Pentru un plus de originalitate și creativitate, fântâna arteziană încastrată în pavaj poate fi prevăzută cu un sistem de iluminare care contribuie notabil la aspectul estetic al acesteia, mai ales pe timp de noapte, și transformă o simplă fântână arteziană într-un spectacol de culoare.

Poza fantana arteziana in paviment Waterboy

Spectacolul culorilor poate fi însoțit de jocul jeturilor de apă, factorul WOW fiind în acest caz atribuit duzelor multi-jet. În acest caz, fântânile arteziene de acest gen pot fi prevăzute cu electrovalve, ce oferă controlul asupra lor cu ajutorul unui software, sau cu pompă submersibilă.

Fântâna arteziană dansatoare

Adevăratul spectacol al fântânilor arteziene începe însă când ajungeți față în față cu o fântână arteziană dansatoare. Probabil cea mai renumită dintre fântânile dansatoare sau muzicale este fântâna din fața Hotelului Bellagio din Las Vegas, însă de la momentul inaugurării acestei fântâni până în prezent, tehnica fântânilor arteziene dansatoare a evoluat, făcând accesibilă această tehnologie și pentru proprietarii de reședințe private care vor să se bucure de un spectacol privat al apei, luminii și muzicii.

musical-fountain-3

Acest tip de fântână arteziană are la bază tehnologia DMX integrată în tabloul de comandă al fântânii, ce include un software pentru sincronizarea jeturilor apei, precum și a sistemului de iluminare și coreografiei muzicale, și un monitor touchscreen pentru controlul funcțiilor.

Mai mult decât atât, fântânile arteziene de acest tip pot fi controlate prin intermediul unei conexiuni la internet, funcție foarte importantă pentru confortul utilizatorilor.

musical-fountain-1

Experiența fântânii arteziene dansatoare pornește de la setarea spectacolului prin intermediul unei tehnologii 3D, care permite recrearea spațiului în care va fi amplasată fântâna și spectacolului în toată splendoarea sa.

Ulterior, software-ul se configurează pentru a sincroniza jocul jeturilor de apă cu cel al ritmului muzical ales. Nu pare chiar o joacă de copii, dar specialiștii în domeniu stăpânesc până la cel mai mic detaliu arta fântânilor arteziene dansatoare, fie ele montate în spații publice sau instalate ca fântâni de grădină.

musical-fountain-2

Fântâna interactivă

Mai puțin complexă decât fântâna arteziană dansatoare, dar la fel de acaparatoare ca aspect estetic, fântâna interactivă are la bază conceptul fântânii încastrată în pavaj. Elementul de noutate adus de fântâna arteziană interactivă este modul de control al acesteia.

În cazul acestui tip de fântâni arteziene, fie ele fântâni pentru spații publice sau fântâni de grădină, tabloul de control are la bază tehnologia PLC destinată fântânilor dansatoare nu foarte complexe, sau mai bine spus, fântânilor dansatoare care nu sunt însoțite de ritmuri muzicale.

Evident mai accesibilă decât fântâna dansatoare, fântâna interactivă reușește însă să creeze spectacolul menit a atrage privirile trecătorilor datorită jocului de lumină și jeturi de apă. Elementul cheie este bineînțeles jocul de lumini ce colorează dansul jeturilor de apă.

Numitorul comun al acestor fântâni arteziene este bineînțeles ideea de originalitate și nou adusă oricărui spațiu, designul spectaculos și efectul vizual memorabil. Un adevărat trend în amenajarea grădinilor, teraselor și spațiilor publice, fântânile arteziene sunt un must havepentru cei care vor să investească în spațiile de relaxare, să impresioneze și, de ce nu, să spargă tipare și să sublinieze personalitatea unică a spațiului lor și, implicit, a personalității proprii.

Ținând cont că un astfel de spectacol acvatic întrupat în fântână arteziană de exterior devine cu ușurință un punct de atracție pentru public și un element de design prin care poate fi identificat întregul spațiu, este evident că o fântână arteziană este o investiție ce se va amortiza într-un interval de timp scurt și va contribui activ, pe termen nelimitat, la popularitatea spațiului în care este amplasată și profitul celor care au „crezut” în puterea ei de a scoate din anonimat locul unde este amenajată.

Detalii suplimentare despre constructia fântânilor arteziene puteti găsi pe pagina www.bluConcept.ro. Echipa de specialisti va poate oferi consiliere si îndrumare încă de la primii pasi ai dezvoltarii proiectului.

 

the-trends-articol

 

 

 

Alte Articole

Comments are closed here.